Dalış Noktaları

İzmir Seferihisar;

Sığacık, Türkiye’nin ilk sakin yerleşimi olan Seferihisar‘ın bir mahallesidir. Tarihî önemi ve günümüzdeki statüsü ile ün yapan Sığacık, tam bir kültür mirasıdır.

İyon kavimleri, bugünkü Yunanistan’da yer alan bölgelerden kaçarak Ege’ye gelmiş ve 12 şehir devleti kurmuşlardır. Bu şehir devletleri, yüksek uygarlığın merkezi haline gelmiştir. Teos, bu 12 şehirden bir tanesidir ve Sığacık’ın hemen güneyinde yer alır. Dünyanın en büyük Dionysos Tapınağı burada yapılmıştır.

İzmir Valiliğinin almış olduğu karar ile Seferihisar İlçesinde turizm amaçlı sualtı dalış sporunun geliştirilmesi için sualtı faunası ile florasını oluşturan sünger ve mercan yapılarının korunması amacıyla su ürünleri avcılığının her türü yasaktır.

Bu sebep ile Türkiye’nin en canlı ve renkli su altı görselini burada yaşayabilirsiniz.

Teos Corner-(7)

Sığacık’ın güneybatısında olan bu nokta özellikle, eşine nadir rastlanan rengarenk yumuşak süngerler ve fincan mercanlarla bezenmiş, her seviye dalıcının sıklıkla uğradığı noktalardan biridir. Resif, küçük mağara ve kanyon dalışı için uygundur. Max derinlik 27 metreye kadar uzanır.

Fotoğraf Recep Şen.

Telgraf Burnu-(4)

Sığacık’ın güneybatısında sihirli bir dalış noktasıdır. Bazen bir fok karşılar sizi bazen etrafınızı saran Karagöz sürüleri. Çok efor sarf ettirmeyen bu dalış noktasının en büyük özelliği, her tür başlangıç kursu ve deneme dalışına uygun, tecrübesiz dalıcıların dalışa kolaylıkla adapte olduğu bir noktadır. 5 metreden başlayıp 18 metreye kadar uzanır.

Sığacık Kanyon-(2)

Sığacık’ın güneybatısında her dalgıcın görmek istediği her şeyi bulabileceği bir dalış noktasıdır. Seferihisar eski fay hattının kırığını duvar resifi olarak yaşam alanı kullanan mavi-yeşil algler, kahverengi algler, deniz çayırları ve korallijen habitatın yer aldığı özel bir ekosistem. Korallijen ile kaplanmış duvarlar dalıcılara renk cümbüşü içerisinde muhteşem bir dalış sunuyor. Korallijen habitat için mercan resiflerinin Ege Denizi ve Akdeniz ekosistemindeki karşılığı denilebilir. Bu habitat kalkerli kırmızı algler tarafından denizsel kayalık zeminler üzerinde binlerce yıl boyunca oluşuyor. Korallijen habitat çok sayıda omurgasız canlı ve balıkların bir araya geldiği eşsiz bir biyoçeşitlilik sunuyor. Tecrübeli, tecrübesiz tüm su altı fotoğrafçılarının en çok dalmayı istedikleri yerdir.  5-15-25-35 metreye kadar uzanan basamaklardan oluşmuştur.

sığacık_dalış
Fotoğraf Murat Kaptan

Sığacık, Lego Hill Resif- (6)

Sığacık’taki Lego Hill Reef ünlü Ekmeksiz Plajı’nın sırtlan burnuna doğru 250 metre açığında yer alıyor. Geniş bir alana yayılan resifin duvarı 6 metrelerden başlayıp 44 metrelere kadar uzanıyor. Ege Denizi’nin canlılarının çoğunun resital yaptığı Lego Hill dalış noktası her dalışta ayrı bir görsel şölen sunuyor. Uygun hava şartlarında tercih edilen bu bölge Seferihisar fay hattı boyunca çökmeyle oluşmuş. Kumluk zemin ortasında yükselen duvarda kovukların varlığı ve duvarın maviliğe doğru kayboluşu güzel bir manzara oluşturuyor. Burada sinarit, lahoz, müren, çipura, orfoz, barakuda sürüleri, deniz tavşanı türleri ve tunikat gibi deniz canlıları görülüyor. Tecrübeli dalıcılara uygun olan Lego Hill su altı fotoğrafçılarının da sıkça daldıkları güzel bir dalış noktası.

 Fotoğraf: Volkan Dikmen

Balıkçı Batığı -(8) ve SG 114 Batığı-(9)

Sığacık’ın güneybatısında, birbirine 30mt yakınlıkta olan iki adet saç batık bulunmaktadır. Biri balıkçı teknesi olup doğal yollarla batmış olup diğeri SG 114 Botu yapay resif olarak batırılmıştır. Batıklar etrafında Akya sürüleri sizi karşılarken özellikle deniz tavşanları, böcek, Mığrı ve Müren’lere ev sahipliği yapmaktadır.  Alçalma ipi kullanılarak direkt olarak 30 metreye inilir.

Fotoğraf Volkan Dikmen